Pengaruh Lamanya Waktu Fermentasi Menggunakan Aktivator Effective Microorganisme (EM4) Terhadap Kadar Nitrogen (N) Dan Phosfor (P) Pada Pupuk Organik Cair Dari Limbah Kulit Kakao
Abstract
ABSTRACT
Making liquid organic fertilizer, especially from cocoa shells with the addition of bio activator EM4 (Effective Microorganisms) aims to determine the effect of fermentation time on the content of Nitrogen (N) and Phosphorus (P) in liquid organic fertilizer, as well as determining the effect of bio activator EM4 content on N and P The method for making this liquid organic fertilizer is that cocoa shell waste is crushed before fermentation. Then the bio activator EM4 is prepared for addition to cocoa shell waste which has been reduced in size. Cocoa waste is put into a 500 ml beaker, the EM4 bio activator solution is then evenly put into the beaker. Sampling was carried out based on variations in fermentation time (6 days, 12 days, 18 days and 24 days) as well as variations in the addition of 5 ml and 10 ml of EM4 bio activator. The research results showed that the best N and P levels were obtained on the 18th day of fermentation with a volume of 10 ml of EM4 bioactivator, for a nitrogen content of 1.4% and a phosphorus content of 0.35%. The volume of EM4 bio activator greatly influences the N and P content, because the greater the volume of EM4 bio activator, the higher the N and P levels.
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Kusumawati, D.,H., Widya, D.,R. (2013). Karakteristik Fisik dan Kimia Edible Film Pati Jagung Yang diinkorporasi dengan Perasan Temu Hitam. Jurnal Pangan dan Agro Industri, Vol.1. No. 1. p.90-100.
Lestari, Ade. (2013). Pengaruh Lamanya Waktu Fermentasi Menggunakan Effective Microorganisme (EM-4) Terhadap Kadar Nitrogen (N) dan Phosphor (P) Pada Kompos Dengan Bahan Baku Kulit Kakao Di Pusat Penelitan Kelapa Sawit (PPKS) Medan. Karya Akhir. Pendidikan Teknologi Kimia Industri.
Sartini., M. N. Djide., dan N. Duma. (2012). Pemanfaatan Limbah Limbah kulit Buah Kakao sebagai Sumber Bahan Aktif untuk Sediaan Farmasi (The Use of Cocoa Husk Waste as a Sourceof Active Ingredients for Pharmaceutical Dosage Forms). Jurnal Industri Hasil Perkebunan. 7(2), 69-73.
Muslim., Muyassir., T. Alvisyahrin. (2012). Kelembaban Limbah Kakao dan Takarannya terhadap Kualitas Kompos dengan Sistem Pembenaman (Cacao Waste Measuring Influence to Quality of Compost by The Incubation System). Jurnal Manajemen Sumberdaya Lahan. 1(1), 86-93.
Ardiansyah. (2011). Proses Fermentasi Kotoran Sapi Berpakan Semi-Organik dengan CMF (Cendana Mikroba Fermentasi) Terhadap Kandungan Unsur Nitrogen di Laboratorium Proses Industri Kimia PTKI-MEDAN”. Karya Akhir. Politeknik Teknologi Kimia Industri.
M. Minarsih, M. A. S. Arif, M. V. Rini, and R. Evizal. (2013). Pengaruh Pemberian Kompos Kulit Buah Kakao Sebagai Campuran Media Pembibitan Dan Pupuk NPK (15:15:15) Terhadap Pertumbuhan Bibit Kakao (Theobroma cacao L.). J. Agrotek Trop., vol. 1, no. 2, pp. 189–194.
R. Wulansari, A. Yuniarti, and E. Rezamela. (2020). Efektifitas Pembuatan Kompos Limbah Pabrik Teh Hijau (Tea Fluff) Menggunakan EM4 Dan Pupuk Kandang Sapi. Soilrens, vol. 18, no. 1, pp. 16–24.
L. Trivana and A. Y. Pradhana. (2017). Optimalisasi Waktu Pengomposan Dan Kualitas Pupuk Kandang Dari Kotoran Kambing Dan Debu Sabut Kelapa Dengan Bioaktivator PROMI dan Orgadec. J. Sain Vet., vol. 35, no. 1, p. 136.
A. P. Murni Yuniwati, Frendy Iskarima. (201). Optimasi Kondisi Proses Pembuatan Kompos Dari Sampah Organik Dengan Cara Ffermentasi Menggunakan EM4. Jurnal Teknologi, vol. 5, no. 2. pp. 172–181.
Hastuti, Endah Dwi. (2009). Aplikasi Kompos Sampah Organik Berstimulator EM4 Untuk Pertumbuhan dan Produksi Tanaman Jagung (Zea Mays, L.) Pada Lahan Kering. Laboratorium Biologi Struktur dan Fungsi Tumbuhan Jurusan Biologi FMIPA Undip.
Manurung, Dumaris. (2012). Pembuatan Pupuk Organik Cair Dari Limbah Organik Dengan Aktivator EM4 Dan Analisa NPK Pada Pupuk Cair Organik Medan:FMIPA UNIMED.
K. B. Utami and A. Syamsuddin. (2021). Pengaruh Lama Fermentasi Terhadap Kualitas Nitrogen , Fospor dan Kalium pada Pupuk Trichokompos Effect of Fermentation Time on the Quality of Nitrogen , Phosphorus , and Potassium on Tricho Compost Fertilizer. J. Agriekstensia, vol. 20, no. 2, pp. 1–9.
Tejasarwana. (1995). Mikrobiologi Dasar. Jakarta: Erlangga.
C. M. S. Karnilawati. (2020). Pengaruh Tingkat Dekomposisi Jenis Bioaktivator Dan Lama Fermentasi Terhadap Kualitas Kompos Kulit Ubi Kayu. J. Unigha, vol. 2, no. 3, pp. 81–85.
M. L. L. Tallo and S. Sio. (2019). Pengaruh Lama Fermentasi Terhadap Kualitas Pupuk Bokashi Padat Kotoran Sapi. J. Anim. Sci., vol. 4, no. 1, pp. 12–14.
Said, E. G. (1987). Teknologi Fermentasi. Jakarta: CV Rajawali.
DOI: https://doi.org/10.30743/cheds.v7i2.8189
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2023 Putri Rizky, Rika Silvany, Resti Ayu Ningrum
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
CHEDS: Journal of Chemistry, Education, and Science
Program Studi Pendidikan Kimia, FKIP - Universitas Islam Sumatera Utara
Kampus Induk UISU Jl. Sisingamangaraja XII Teladan, Medan
Email: pend.kimia@fkip.uisu.ac.id | cheds@fkip.uisu.ac.id