Populasi Aspergillus flavus dan Kualitas Fisik Kacang Tanah dan Jagung Pada Industri Jajanan Khas Madura

Ulfa Maulida Farid, Ahmad Mundzir Romdhani, Nur Roudatul Jannah

Abstract


This study aims to identify the population of Aspergillus flavus  and the physical quality of peanuts and corns in the Madurese Snack industries. This study is conducted since September to December 2022. Sampling of peanuts and corns is carried out to a number of Madurese snack industries at Bangkalan and Sumenep. Identification of Aspergillus flavus  utilizes the Total Plate Count (TPC) test procedure with PDA media (Potato Dextrose Agar) and 1 ml of chloramphenicol antibiotic. The physical quality of peanuts and corns is determined by the analysis of whole seeds, broken/damaged seeds and wrinkled seeds. The identification result of Aspergillus flavus  population in the peanuts sample is 6x102 to 8x102 colonies/gr, while the Aspergillus flavus  population in the corns sample is 9x102 to 11x102 colonies/gr. The percentage of physical quality from 1kg peanut seeds is 93,6% whole seeds, 5.7% wrinkled seeds, and 0,7% damaged seeds. The quality of corn based on the percentage of whole, wrinkled and damaged seeds shows that 95.2% of the total 1kg of corn seeds is the whole seeds, 3.7% is wrinkled and 1.1% are damaged seeds. The sample of peanuts and corns in several Madurese snack industries is above the maximum limit of microbe (mold and yeast) based on the Regulation of Indonesian Food and Drug Authority (BPOM) number 13 2019 about the stipulation of maximum limit for mold and yeast contamination in dry vegetable and grains that is 1.0 x 102 colonies/g.


Keywords


Aspergillus flavus , peanuts, corns, physical quality

Full Text:

PDF

References


Akbar Napitupulu, A., Puspawati, N. N., & Kartika Pratiwi, I. D. P. (2018). Cemaran Aspergillus flavus Penghasil Aflatoksin B1 Pada Jagung Manis (Zea Mays Saccarata) Yang Dijual Di Pasar Tradisional Dan Pasar Modern Di Kecamatan Denpasar Barat, Kota Madya Denpasar – Bali. Jurnal Ilmu Dan Teknologi Pangan (ITEPA), 7(2), 11.

Atriana, N. (2016). Kadar Air, Kualitas Fisik Biji Dan Serangan Cendawan Pascapanen Pada Kacang Tanah Yang Diperoleh Dari Pasar Tradisional Ciampea Bogor. Biosel: Biology Science and Education, 5(2), 133.

Badan Pengawas Obat Dan Makanan Republik Indonesia. (2019). Peraturan Badan Pengawas Obat Dan Makanan Nomor 13 Tahun 2019 Tentang Batas Maksimal Cemaran Mikroba Dalam Pangan Olahan. Indonesian Drug and Food Control, 1–48.

BPS. (2022). Pengamatan Unsur Iklim di Stasiun Pengamatan Stasiun Badan Meteorologi Klimatologi dan Geofisika (BMKG) di Provinsi Jawa Timur, 2019–2021. In BPS Provinsi Jawa Timur.

Broto, W. (2018). Status Cemaran Dan Upaya Pengendalian Aflatoksin Pada Komoditas Serealia Dan Aneka Kacang. Jurnal Penelitian Dan Pengembangan Pertanian, 37(2), 81. https://doi.org/10.21082/jp3.v37n2.2018.p81-90

Chanafiyah, M. K. U. (2016). Identifikasi Jamur Aspergillus flavus Pada Biji Kacang Tanah Menggunakan Variasi Konsentrasi Kalium Hidroksida (KOH). 44–45.

Duniaji, A. S., Wisanisaya, W., & Puspawati, N. N. (2016). Identifikasi Bakteri Penghambat Aspergillus flavus dari Rizosfer Tanaman Jagung dan Uji Metabolit Sekunder Terhadap Degradasi Aflatoksin B1. Laporan Kemajuan Penelitian Hibah Besaing, 1–22.

Kumar, P., Mahato, D. K., Kamle, M., Mohanta, T. K., & Kang, S. G. (2017). Aflatoxins: A global concern for food safety, human health and their management. Frontiers in Microbiology, 7(JAN), 1–10.

Kustyawati, M. E. (2020). Mikrobiologi Hasil Pertanian. PUSAKA MEDIA.

Laila, U., Khasanah, Y., Nurhayati, R., Ariani, D., Istiqomah, L., Widiastuti, W., & Kurniadi, M. (2019). Kontrol Konsistensi Mutu dan Kandungan Aflatoksin Produk Kacang Tanah Sangrai Melalui Standardisasi Proses Produksi. Jurnal Riset Teknologi Industri, 13(2), 146.

Mikasari, W., Hidayat, T., & Artanti, H. (2015). Kontaminasi jamur Aspergillus Sp. pada berbagai varietas benih kacang tanah selama penyimpanan. BPTP Jambi, 1459–1467.

Rahmianna, A. A., & Purnomo, D. J. (2018). Hasil, Kualitas Fisik Polong dan Biji Beberapa Genotipe Kacang Tanah menurut Ragam Lengas Tanah pada Fase Generatif. Jurnal Agronomi Indonesia (Indonesian Journal of Agronomy), 46(1), 71.

Rahmianna, A. A., Taufiq, A., Yusnawan, E., Penelitian, B., Kacang-kacangan, T., Raya, J., Km, K., & Malang, P. O. B. (2012). Kualitas dan Hasil Kacang Tanah pada Lingkungan dengan Perbedaan Ketersediaan Air dan Aplikasi Dolomit. Jurnal Penelitian Pertanian Tanaman Pangan, 31(1), 46–52.

Sahilatua, F. O., Suter, I. K., & Wiadnyani, A. A. . S. (2019). PENGARUH UMUR PANEN TERHADAP KARAKTERISTIK TEPUNG JAGUNG PULUT PUTIH (Zea mays var. ceratina). Jurnal Ilmu Dan Teknologi Pangan (ITEPA), 8(4), 430.

Sigit. F, R. (2016). Ekspresi Lanskap-Agrikultur dan Pola Permukiman Masyarakat Peladang di Madura Timur. Review of Urbanism and Architectural Studies, 14(2), 11–23.

Sinaga, A. O. Y., Lindayanti, M., & Marpaung, D. S. S. (2021). Identifikasi Kualitas Benih Kacang Tanah (Arachis Hypogaea L.) Varietas Lokal Tuban Menggunakan Uji Tetrazolium dan Uji Daya Berkecambah. Jurnal Keteknikan Pertanian Tropis Dan Biosistem, 9(3), 208–215.

Sine, J. G. L. (2018). Pada Makanan Berbahan Baku Kacang Tanah Contamination Studies of Aspergillus flavus and Parasiticus in the Food of Soil Beans. CHMK HEALTH JOURNAL, 2(April), 43–49.

Sondakh, N. E., Tangkere, E. . ., & Laoh, O. E. H. (2019). Analisis Usahatani Kacang Tanah Dan Jagung Di Desa Kanonang Dua Kecamatan Kawangkoan Barat. Agri-Sosioekonomi, 15(2), 341.

Sukmawati, D., Wahyudi, P., Rahayu, S., Moersilah, M., Handayani, T., Rustam, K. Y., & Puspitasari, S. I. (2018). SKRINING KAPANG Aspergillus spp. PENGHASIL AFLATOKSIN PADA JAGUNG PIPILAN DI DAERAH BEKASI, JAWA BARAT. Al-Kauniyah: Jurnal Biologi, 11(2), 151–162.

Syahputri, W. W., Setiado, H., & Lubis, K. (2020). Studi Karakteristik Jagung Introduksi Dan Beberapa Varietas Jagung Lokal. Fruitset Sains : Jurnal Pertanian Agroteknologi, 10(1), 22–30




DOI: https://doi.org/10.30743/best.v7i1.8257

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

 

 

https://scholar.google.co.id/citations?user=kvKzX3QAAAAJ&hl=id&authuser=4

Best Journal (Biology Education, Sains and Technology)

Program Studi Pendidikan Biologi, FKIP - Universitas Islam Sumatera Utara
Kampus Induk UISU Jl. Sisingamangaraja XII Teladan, Medan

Creative Commons License