POLA MAKAN DAN STATUS GIZI REMAJA DI SMP BUDI MURNI 2 MEDAN

Rumida Rumida, Lusyana Gloria Doloksaribu

Abstract


The dietary pattern is the suitability of the amount, type of food and frequency consumed every day or every meal by a sample consisting of the types of staple foods, side dishes (animal and vegetable side dishes) and vegetables and fruit. The dietary pattern is one thing that affects nutritional status was diet.  This research was conducted at SMP Budi Murni 2 Medan. This type of research was descriptive survey. The data was collected by distributing the semi-quantitative Food Frequency Questionaire form to the sample who had been educated about filling out the form. The results showed that 41.9% of the diet was in good category and 58.1% of the diet was in  bad category with a nutritional status based on the BMI / age index of 66.7% in the good Nutrition category. It is hoped that there will be more education about good dietary patterns for adolescents at SMP Budi Murni 2 Medan so that they can practice it in their daily lives to obtain a good diet and optimal nutritional status.


Keywords


Dietary Patern; Nutritional Status; teenager

Full Text:

PDF

References


Alakaam, A. A., Castellanos, D. C., Bodzjo, J., & Harrison, L. (2015). The Factors That Influence Dietary Habits Among International Students in the United States.Journal of the American Dietetic Association, 5(2), 104–120. https://doi.org/10.5539/hes.v1n1p2

Almatsier, Sunita, dkk. 2011. Gizi Seimbang Dalam Daur Kehidupan. Jakarta: Pt. Gramedia Pustaka Utama Jakarta.

Almatsier, Sunita. 2009. Prinsip Dasar Ilmu Gizi. Jakarta: Pt. Gramedia Pustaka Utama Jakarta.

Arista, A. D., Widajanti, I. L., Si, M., & Aruben, D. R. (2017). No Title, 5, 585–591.

Asuhan, D. I. P. (2006). Dan Tingkat Konsumsi Gizi Dengan Status.

Asupan, H., Gizi, Z. A. T., & Makan, P. (2017). Pengetahuan Gizi Dengan Status Gizi Santri Di Pondok Pesantren Yatim At-Thayyibah Sukabumi, 2(2), 65–74.

Balitbangkes,& Siswanto. (2014). Buku Studi Diet Total : Survei Konsumsi Makanan Individu. https://doi.org/10.1063/1.3059570 Buku-sk-antropometri-2010[1].pdf.(n.d.).

Hamzar, Achdazani. 2012. Gambaran Pola Makan Dan Status Gizi Siswa Sekolah Smp Bosowa Bina Insani Bogor.Jurnal Gizi Dan Pangan, Juli 2014, 9(2): 97—102

Kementerian Kesehatan RI. (2017). Buku Saku Pemantauan Status Gizi 2017, 140. Retrieved from http://sehatnegeriku.kemkes.go.id/baca/rilis- media/20170203/0319612/inilah-hasil-pemantauan-status-gizi-psg-2016/

Khairiyah, Evi Luthfiah. (2016). Pola Makan Mahasiswa Fakultas Kedokteran Dan Ilmu Kesehatan (FKIK) UIN Syarif Hidayatullah Jakarta 2016. Skripsi Program Studi Kesehatan Masyarakat FKIK UIN Syarif Hidayatullah.

Khusniyati, E., Sari, A. K., & Ro, I. (2015).Hubungan Pola Konsumsi Makanan dengan Status Gizi Santri Pondok Pesantren Roudlatul Hidayah Desa Pakis Kecamatan Trowulan Kabupaten Mojokerto.

Kristianti, N., & Sarbini, D. (2009).Hubungan Pengetahuan Gizi Dan Frekuensi Konsumsi Fast Food Dengan Status Gizi Siswa SMA Negeri 4 Surakarta.Jurnal Kesehatan, 2, 39–48. https://doi.org/10.1134/S1062359010070083

Kusumaryani, M. (2017). Brief notes : Prioritaskan kesehatan reproduksi remaja untuk menikmati bonus demografi. Lembaga Demografi FEB UI, 1–6. Retrieved from http://ldfebui.org/wp-content/uploads/2017/08/BN-06-2017.pdf

Manampiring, K. J. M. T., E., A., & J.Kepel, B. (2014). Prevalensi Obesitas Pada Remaja. Jurnal E-Biomedik (EBM), 2(2), 481–484.

Masthalina, H., Laraeni, Y., & Dahlia, Y. P. (2015).Jurnal Kesehatan Pola Konsumsi (Faktor Inhibitor dan Enchancer FE) terhadap Status Anemia Remaja PutriMasyarakat.Kemas, 11(1), 80–86. https://doi.org/ISSN 1858-1196

Nila Oktamia, D. (2014). 1 , 2 , 3. Penerapan Model Pembelajaran Group Investigation, 1–10.

Niswah, I., Damanik, M. R. M., & Ekawidyani, K. R. (2014). Kebiasaan Sarapan, Status Gizi, dan Kualitas Hidup Remaja SMP Bosowa Bina Insani Bogor.Jurnal Gizi Dan Pangan, 9(10), 97–102.

Notoatmodjo, Soekidjo. 2011. Kesehatan Masyarakat: Ilmu dan Seni. Jakarta: Rineka Cipta.

Nurwulan, Endah, Dkk. 2017.Hubungan Asupan Zat Gizi, Pola Makan, Dan Pengetahuan Gizi Dengan Status Gizi Santri Di Pondok Pesantren Yatim At-Thayyibah Sukabumi. Argipa Vol. 2 No. 2 : 65-74.

Nuzrina, R. (2016). Analisis Perbedaan Pola Konsumsi Makanan Dan Asupan Pulau Sumatera Dan Jawa ( Analisis Data Riskesdas 2010 ).

Penuntun Diet Anak. 2014. Badan Penerbit Fakultas Kedokteran Univeristas Indonesia.

Putri, R. D., Simanjuntak, B. Y., & Kusdalinah. (2017). Hubungan Pengetahuan Gizi, Pola Makan dan Kepatuhan Konsumsi Tablet Fe dengan Kejadian Anemia Pada Remaja Putri.Jurnal Kesehatan, VIII(3), 400–405. https://doi.org/10.1108/09513551311293408

RI, D. K. (2013). Angka Kecukupan Gizi (AKG) 2013. Litbangkes, 2013, 2–4. https://doi.org/10.1007/BF03077564

Riset, B., Dasar, K., Total, S. D., Penelitian, B., Kesehatan, P., Kesehatan, K., & , R. I. (2015). Gambaran Konsumsi Pangan , Permasalahan Gizi dan Penyakit Tidak Menular di Nusa Tenggara Timur ( NTT ), 1–64.


Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Lisensi Creative Commons
Ciptaan disebarluaskan di bawah Lisensi Creative Commons Atribusi 4.0 Internasional.