ANALISIS FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PRODUKSI JANGKRIK DI KABUPATEN DELI SERDANG

Sugiar Sugiar, Sukarman Sukarman

Abstract


The purpose on this reseach this in for analyzing influence of total seed, labour, total food and temperature controller toward the production of jangkrik in Deli Serdang regency. The data which using in primer data fiftyfive respondence which decided by census method double linear regression analysis method is used for analyzing the factor of production which influence significance together or parsial. The result of analysis show that total of seed, total of labour, total of food and temperature controller together give real influence toward the production of jangkrik. Partialy only varuable of total seed and temperature controller which give influence of reality the production of jangkrik mean while the total of variable of labour and total of food is not real.

 


Full Text:

PDF

References


Anindira, Ratna. 2008. Pendekatan

Ekonomi, Kencana Preada Media

Group, Jakarta

Dominick, Salvatore. 2006. Mikroekonomi.

Erlangga, Jakarta

Farry. 2014. Budidaya Ternak Jangkrik.

Diposting pada Tanggal 30 Januari

Diakses dari

http://ternakjangkrik.weebly.com/

Gilarso, T. 2003. Pengantar Ilmu Ekonomi

Mikro. edisi revisi. Kanisius.

Yogyakarta

Herjanto, Eddy. 2007. Manajemen

Operasi, Edisi Ketiga.Grasindo,

Jakarta

Kadariah. 1994. Teori Ekonomi Mikro.

FEUI, Jakarta

Manurung, Takdir. 2012 Analisis FaktorFaktor Yang Berpengaruh Terhadap

Produksi Getah Gambir Di

Kabupaten Pakpak Bharat (Tesis FPUSU Medan)

Margono. 2010. Metodologi Penelitian

Pendidikan. Rineka Cipta, Jakarta.

Miller, Roger Le Roy, Meiners, Roger E.

(2000). Teori Ekonomi Intennediate.

Terjemahan Hans Munandar. PT

Raja Grafindo Persada. Jakarta.

Muhammad, AS. 2015.Cerdas Budi Daya

Jangkrik. Penerbit Pustaka Baru

Press. Yogyakarta.

Mosher, AT. 1997. Menggerakkan dan

Membangun Pertanian. Terjemahan

Krinandhi dan Bahrin Samad. CV

Yasaguno. Jakarta

Nicholson, Walter. 2002. Ekonomi Intennediate danAplikasinya Edisi Kedelapan. Terjemahan IGN Bayu Mahendra dan Abdul Aziz. Erlangga. Jakarta

Paimin B. Farry dan Pudjastuti L.E, Sukses Beternak Jangkrik, Penebar Swadaya, Jakarta, 1999

Prabandari, dkk. 2013. Analisis Faktotrfaktor yang Mempengaruhi Produksi Padi Sawah pada Daerah Tengah dan Hilir Aliran Sungai Ayung (Studi Kasus Subak Mambal Kabupaten Badung dan Subak Pagutan Kota Denpasar). E-Jurnal Agribisnis dan Agrowisata ISSN: 2301-6523 Vol. 2, No. 3, Juli 2013

Putra, Situiatava Rizema. 2014. Buku Pintar Budi Daya Kroto, Ulat Hongkong dan Jangkrik, Flashbooks. Yogyakarta Samuelson, Paul A dan Nordhaus, William D.1992. Mikroekonomi. Erlangga. Jakarta

Sudarman. 2004. Teori Ekonomi Mikro. edisi keempat. Yogyakarta: BPFE Yogyakarta Sukmadinata,

Nana Syaodih. 2011. Metode Penelitian Pendidikan. PT. Remana Rosdakarya, Bandung.

Supriana, Tavi dan Barus, Riantri. 2013.Statistik Nonparametrik. USU Press. Medan

Soekartawi. 2002. Analisis Usaha Tani. UI Press. Jakarta

__________2003. Teori Ekonomi Produksi dengan Pokok Bahasan Analisis Fungsi Cobb Douglas. CV Rajawali. Jakarta.

Suparmi.1986. Ekonomi Pertanian. Karunika Jakarta Universitas Terbuka. Jakarta

Taylor, C.Robert dan Bruce R.B. 1994. Ekonomi Produksi. UGM Press. Yogyakarta Yunus,

Rita. 2009. Analisis Efisiensi Produksi Usaha Peternakan Ayam Ras Pedaging Pola Kemitraan dan Mandiri Di Kota Palu Provinsi Sulawesi Tengah (Tesis – UNDIP, Semarang) Yusdira,

Ade. 2016. Budi Daya Jangkrik. AgroMedia Pustaka, Jakarta


Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Lisensi Creative Commons
Ciptaan disebarluaskan di bawah Lisensi Creative Commons Atribusi 4.0 Internasional.