KERAGAAN TANAMAN KACANG TANAH (Arachis hypogaea L.) AKIBAT PEMBERIAN PUPUK KANDANG AYAM DAN BEBERAPA JENIS MIKROORGANISME LOKAL (MOL)

Elisabeth Sri Pujiastuti, Juli Ritha Tarigan, Ranto Niki Sitio

Abstract


A research to study the effect of the type of IMOs  and the dose of chicken manure on the growth and yield of peanut was carried out using a randomized block design with three replications and two treatment factors, namely the types of IMO consisting of IMO of tamarillo, pineapple  and orange peels, and the dose of chicken manure with the levels of 0, 10, 20 and 30 tons/ha. The IMOs were applied at a concentration of 45 ml/liter, each  The parameters were:  plant height, stem diameter, filled pods per plant and yield per plot. The results showed that type of IMO and its interaction with the dose of chicken manure had no significant effect on plant growth and yield of peanut, while the dose of chicken manure had no significant effect on plant height and stem diameter, but had a significant effect on yield per plot and had a very significant effect on the filled pod per plant. The three types of IMO gave the same good effect, as indicated by the production of 197 percent compared to the yield potential of Gajah variety.


Keywords


fruit waste; chicken manure; tamarillo peel; pineapple peel; orange peel; indigenous microorganisms

Full Text:

PDF

References


Balitkabi. 2016. Deskripsi Varietas Unggul Kacang Tanah Kacang Tanah Tahun 1950-2016. https://balitkabi.litbang.pertanian.go.id/wp-content/uploads/2016/09/ kacangtanah.pdf. Diakses pada 26 Nopember 2021.

Barus, et al. 2020. Karakter Pertumbuhan dan Hasil Tanaman Lobak (Raphanus sativus L .) Terhadap Aplikasi Ampas Tahu dan POC Daun Teh. Agrium, 22(3), 183–189.

Budiyanto, K. 2011. Optimasi Pengembangan Kelembagaan Industri Pangan Organik di Jawa Timur. Jurnal Teknik Industri. Vol.12. No. 2. Hal. 169-176.

Direktorat Jendral Tanaman Pangan. 2012. Pengelolaan Produksi Tanaman Aneka Kacang dan Umbi Tahun 2012. Jakarta. (ID) : Direktorat Jendral Tanaman Pangan.

Hardjowigeno, 2007. Ilmu Tanah. Akademika Pressindo. Jakarta. 288 p.

Hartatik, W dan LR Widowati, 2006. Pupuk Kandang. https://balittanah. litbang.pertanian.go.id/ind/dokumentasi/lainnya/04pupuk%20kandang.pdf. Diakses pada 18 Nopember 2021.

IFOAM. 2008. The World of Organic Agriculture-Statistic & Emerging Trends 2008. http://www.soel.de/ fachtheraaii downloads/s_74_l O.pdf.

Malau, S. 2005. Perancangan Percobaan. Universitas HKBP Nommensen. Medan

Mayrowani, H. 2012. Pengembangan Pertanian Organik di Indonesia. Forum Penelitian Agroekonomi Vol 30 No 2, Desember 2012 : 91-108

Pujiastuti et al. 2018. The effect of chicken manure and beneficial microorganisms of EM-4 on growth and yield of kale (Brassica oleraceae acephala L.) grown on Andisol. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, Volume 205, conference 1. https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1755-1315/205/1/012020. Diunduh pada 11 Agustus 2021.

Purwasaswita, M. 2009. Mikroorganisme Lokal Sebagai Pemicu Siklus Kehidupan dalam Bioreaktor Tanaman. Seminar Nasional Teknik Kimia Indonesia. 19-12 Oktober 2009.

Sabran, et al. 2015. Pengaruh Pupuk Kandang Ayam Bervariasi Dosis terhadap Pertumbuhan dan Hasil Tanaman Kacang Tanah (Arachis hypogaea L.) pada Entisol Sidera. Jurnal e-j Agrotekbis 3 (3) : 297-302. Juni 2015.

Sayuti, et al. 2016. Identifikasi bakteri pada sampah organik pasar Kota Pekanbaru dan potensinya sebagai rancangan lembar kerja siswa (LKS) Biologi SMA. Jurnal Biogenesis Vol. 13 (1): 51 – 60. https://biogenesis.ejournal.unri.ac.id/index.php/JPSB/article/viewFile/5133/4812. Diakses pada 2 Nopember 2021.

Siringo-ringo, R. 2019. Pengaruh Konsentrasi Mikroorganisme Lokal (MOL) Nenas-Urine dan Dosis Pupuk Kandang Ayam terhadap Pertumbuhan dan Produksi Kacang Tanah (Arachis hypogaea L.). Skripsi. Fakultas Pertanian, Universitas HKBP Nommensen. Medan.

Sumarno. 2010. Green Agriculture dan Green Food sebagai Strategi Branding dalam Usaha Pertanian. Forum Agro Ekonomi, Volume 28, Nomor 2. Pusat Sosial Ekonomi dan Kebijakan Pertanian.

Tinambunan, P. 2016. Pengaruh Jenis Buah Sumber Mikroorganisme Lokal dan Konsentrasinya terhadap Kadar Unsur Hara Nitrogen Tanah dan Produksi Tanaman Pakcoy (Brassica rapa L.). Skripsi. Fakultas Pertanian, Universitas HKBP Nommensen. Medan

Untung, K. 2009. Peranan Pertanian Organik Dalam Pembangunan Yang Berwawasan Lingkungan. Badan Penelitian Dan Pengembangan Pertanian : Jakarta.

Wawan. 2017. Pengelolaan Bahan Organik. Lembaga Penelitian dan Pengabdian Kepada Masyarakat Universitas Riau. Pekanbaru. 130 p.

Weil, RR and NC Brady. 2014. The Nature and Properties of Soils. 14th Edition. Delhi: Pearson India.

Yuwono, T. 2006. Bioteknologi Pertanian. Seri Pertanian. Gadjah Mada University. Press. 66 p.

Zamriyetti, et al. 2021. Efektivitas POC kulit pisang dan pupuk kotoran ayam terhadap pertumbuhan dan produksi tanaman kacang kedelai (Glycine max L. Merril). Agrium 24(2), 63–67. http://jurnal.umsu.ac.id/index.php/agrium/article/view/8053/6262. . Diakses pada 20 Nopember 2021


Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Lisensi Creative Commons
Ciptaan disebarluaskan di bawah Lisensi Creative Commons Atribusi 4.0 Internasional.